Klimaat in jouw straat

De Groene Menukaart voor Voorschoten

Voorschoten is één van de zeven gemeenten die samen met De Groene Grachten gaat helpen om oude gebouwen te verduurzamen. De andere gemeenten zijn Maastricht, Bergen op Zoom, Leiden, Wassenaar, Den Haag en Amsterdam.

Hiervoor is afgelopen 19 mei de toolbox De Groene Menukaart gelanceerd. Dit gebeurde samen met Joos Ockels, vrouw van wijlen Wubbo Ockels die deze stichting heeft opgericht.

Deze toolbox is volledig vernieuwd in samenwerking met het SER Energieakkoord en de 7 gemeenten. “Nederland telt alleen al 1,5 miljoen woningen van voor 1945”, vertelt Suze Gehem van De Groene Grachten. “Dat is zo’n 20% van alle woningen in Nederland: van jaren-30-woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen.”

Voorschoten heeft naast de mooie landgoederen en een groot aantal monumentale panden meer dan 1300 woningen van voor 1944 en bijna 6000 woningen die gebouwd zijn tussen 1945 – 1970, dit is samen meer dan de helft van het totaal aantal woningen in Voorschoten.

De toolbox is geschikt voor alle soorten historische gebouwen: van woningen en kantoren tot forten, hotels, musea en kerken. Op DeGroeneMenukaart.nl krijgen bezoekers tips om hun pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken door hen te informeren over ruim 50 duurzame opties.

GroeneMenukaartDe toolbox is ingedeeld in 5 thema’s:

  • quick wins
  • elektriciteit
  • verwarming
  • water en groen
  • isolatie

Daarnaast kunnen bezoekers meer lezen over de duurzame opties en een snelle berekening maken van de investering, terugverdientijd en CO2-besparing. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit de deelnemende steden verzameld, zodat bezoekers eenvoudig echt tot actie kunnen overgaan met hun duurzame plan.

Bron: Building Holland Nieuws